fredag den 5. juli 2019

Nitrat i drikkevand

Nitrat i grundvandet findes ofte i områder med ubeskyttet grundvand. Derfor er nitrat i drikkevand især et problem for små børn. Små koncentrationer af nitrat , langt under det, der på nuværende tidspunkt må være i det danske drikkevand , er forbundet med en øget risiko . Ny viden om nitrat i drikkevandet og tarmkræft bør give anledning til overvejelser om grænseværdien. Meget grundvand indeholder høje .

En gruppe forskere har fulgt millioner og sammenholdt indtag af nitrat via drikkevand med kræfthyppighed. Et nyt studie fra Aarhus Universitet viser nu, at der er forhøjet risiko for kræft i tyk- og endetarm ved nitrat i drikkevandet. Nitrat kan omdannes til nitrit i kroppen, hvilket kan fremme dannelsen af methæmoglobin fra blodets eget hæmoglobin. Forskere ved Aarhus Universitet og GEUS er kommet frem til, at nitrat i drikkevand øger risikoen for tyktarms- og endetarmskræft.


Enestående dansk undersøgelse påviser øget kræftrisiko ved nitrat - koncentrationer langt under grænseværdien – nu presses miljøministeren . Hverken grænseværdi eller kontrolregler for nitrat i drikkevand bliver ændret. Flere steder i landet drikker folk med private brønde og boringer vand med alt for meget nitrat i.

Det kan være sundhedsfarligt, siger . For stort indhold af nitrat i drikkevand kan være sundhedsskadeligt, navnlig for . Og der er intet krav om, at private vandboringer skal kontrollere niveauet af nitrat. Rensning af drikkevandet for pesticider og nitrat på enkeltejendomme kan i. Systematisk efteruddannelse. Hotel Sabro Kro, Sabro sep. Vi skal fokusere på noget andet, end vi har gjort historisk set i forhold til nitrat i drikkevand , og vi skal overveje, om vores drikkevand er godt nok . De danskere med private vandboringer, som har for meget nitrat i drikkevandet, har sandsynligvis over procent øget risiko for at få kræft i . Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) vil ikke rykke grænsen for, hvor meget nitrat der må være i van selvom en undersøgelse . Godt drikkevand er grundlæggende for vores sundhed.


Emneord drikkevand veterinærmedicin hæmoglobin veterinærmedicin methæmoglobin veterinærmedicin nitrat veterinærmedicin svinesygdomme vandkvalitet . Vandværkerne i Danmark tester løbende vores drikkevand for forskellige. I pressen omtales for tiden en undersøgelse, der peger på sammenhæng mellem tyk- og endetarmskræft og nitrat i . DRIKKEVAND : Der er ingen grund til at ændre hverken grænseværdi eller kontrolregler for nitrat i drikkevandet, selvom en ny stor . Er niveauerne højere end 1milligram per liter, har det hidtil været betegnet .

Nitrat er det mest almindelige forurenende stof i drikkevand overalt i verden, men dets indflydelse på menneskers sundhed er fortsat ukendt. Selv ved koncentrationer af nitrat i drikkevand , som ligger langt under den gældende grænseværdi, er der forhøjet risiko for kræft i tyktarm og . En stor del af det nitrat , der kan findes i dansk drikkevand , stammer fra landbruget. Nitrat i drikkevand stammer skyldes udvask- ning af kvælstofholdige gødninger til grundvandet. Det får dog ikke Lars Hvidtfeldt, viceformand i Landbrug .

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.

Populære indlæg