torsdag den 5. marts 2015

Øjegnejs

Den er iøjnefaldende og let at kende, fordi den kigger tilbage på dig med runde eller ovale og ofte røde øjne. Gnejs er en stribet eller båndet grundfjeldsbjergart. Striber og bånd skyldes deformation. Det viser, at gnejs er en metamorf bjergart, som oprindelig bestod af.


Den kendes på de markante runde korn af kalifeldspat, som findes imellem striberne i gnejsen.

Typiske kendetegn: En øjegnejs er en gnejsbjergart med “øjne” (porfyroblaster) af feldspat, som er større end bjergartens øvrige mineraler. Søgning på “Øjegnejs” i ODS. Skriv hvad du vil vide mere om.


Nu skal du søge viden om dit ord. Find og læs faktakortet om ” Øjegnejs ”. Du kan også finde viden om sten på Naturstyrelsen. Den fjerde blok – den, der ligger lidt ude i gadekæret er en øje-gnejs ligesom nummer to blok i rækken.


Til quizzen metamorfebjergarter quizbillede snshenrikgranat Øjegnejs er en regionalmetamorf bjergart.

Den kan kendes på sine store krystaller . Lille øjegnejs i tør tilstand. Nærbillede af øjegnejs i våd tilstand. Konglomerater i tør tilstand. De store, rødlige korn, som ligner øjne, består af feldspatkrystaller, mens de mørke striber er mørke . Kinnediabas) striber af epidot. Rhombefyr - eller anden porfyr.


Please help improve this media file by adding it to one or more categories, so it may be associated with related media files (how?), and so that it can be more . Stenbingo for større børn og voksne. I Torup Bakker sydøst for Hedensted ligger en stor Øje-gnejs sten. Sten med grønne striber af epidot. Stenen er formentlig kommet til Danmark i sidste istid.


Historien om stenen er iflg. Emne: Hvad er det for en sten? Ligner et forvitret stykke øjegnejs , men et billede tættere på vil være til stor . Kigger man på brostenene foran porten ind til CGs “fabrik”, ser man granit og gnejs, sågar øjegnejs. Andetsteds i Prinsessegade og i store dele .

Metamorfe bjergarter er fx: gnejs, øjegnejs og marmor. Pighvar i Østersøkvartsporfyr fra Asnæs- halvøen Aborrelignende fisk i hornfels Aftrækkerfisk lavet af gammel gravsten Rødspætte i øjegnejs fra As Hoved .

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.

Populære indlæg