tirsdag den 31. juli 2018

Faseoverganger vann

Faser og faseoverganger trenger ikke ha noe med romlige engenskaper å . Det kalles faseovergang når vann går over fra en form til en annen. Bilde: Når is smelter skjer det en faseovergang. Det er temperaturen eller lufttrykket som . Vann i ulike faser, begreper.

Dette kjenner du godt til fra dagliglivet. Vi sier at stoffet gjennomgår en faseovergang når . Kunne forklare vannets ulike faseoverganger. Kunne beskrive i hvilke former vi finner vann og hvordan molekylene oppfører se i . I en første ordens faseovergang er det et sprang i stoffets. Is som smelter til vann er et eksempel på en første ordens faseovergang.


Faseoverganger er noe helt annet enn kjemiske reaksjoner. Denne øvelsen går ut på å bestemme smeltevarmen for is og fordampningsvarmen for vann ved 100◦ C (se teori i del i læreboka1).

Trykket skal i begge tilfeller . Egenskaper ved faste stoffer, væsker og gasser. Tre fjerdedeler av jordoverflaten er dekket med vann , og vann er viktig for alt liv på jorda. Is og snø er vann i fast form, regn er vann i flytende form, vanndamp er vann i. Både sublimasjon og deposisjon er slike faseoverganger. Mange elever og studenter sliter litt med å forstå faseoverganger.


Molekylet som brukes som eksempel er vann , et velkjent stoff som likevel . Brille, har satt sammen et eksklusivt materiale for Markaskolen som handler om det du lærte på. Forsøk for å finne ut om det er mest energi i varmt vann eller vanndamp. Elevene arbeider med hvordan vann går fra en fase til en annen og hva som kan skje hvis.


Jeg kan forklare faseoverganger fra fast stoff via væske til gass. Hva blir temperaturen ved termisk . En annet mål var å forklare faseoverganger , dvs. Mindre: Kjemiske reaksjoner.


For å bruke vann som eksempel. Temperaturen og trykket er altså kun avhengige ved faseoverganger. For eksempel kan man få vann til å koke (gå fra væske til gass) ved å øke.

Når vann varmes opp og går over fra væske til vanndamp, kaller vi det for fordamping. Fordamping kan man se når man koker vann i en kjele. Alt stoff består av små partikler, enten atomer, ioner eller molekyler. I en liter vann vil det for eksempel være ca. Norske forskere jakter superkritisk vann.


Is kan smelte, og vann kan fryse eller koke. Simulatoren kan visualisere bølger, væskeplugger, faseoverganger og utfelling av hydrater, . Prøv å tenke deg stoffer i hverdagen som du har sett både i fast form og flytende form. Det aller enkleste eksemplet er da naturligvis: Vann. Ballonger kan lære oss mye om faseoverganger og gasstrykk.


Hell så ca desiliter kokende vann i flasken og la den stå noen minutter.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.

Populære indlæg