torsdag den 10. september 2015

Tørrmuring teknikk

Snart spratt det opp små kupler . Tørrmur er ikke et helt presist uttrykk. Vi restaurerer eldre murer og bygger nye stenmurer basert på gamle og tradisjonsrike prinsipper for tørrmuring. Videoen viser teknikken som ligger bak en.


Programleder Tom Erik Sørensen skal lære teknikken med tørrmuring – en populær byggeteknikk . Kunnskapen om tørrmuring kan nyttes på mange områder.

Espen Marthinsen: tørrmuring i Norge før og nå. En tørrmur tåler litt bevegelse, men jo høyere muren skal være dess mer nøye bør du være med massene under og bak muren. Når det gjelder lavere murer er. I dag benyttes samme teknikk og nesten samme redskaper. Illustrasjon som viser basisutstyret for tørrmuring i Spania.


Skal ha en støttemur foran huset, og ønsker primært å tørrmure denne. Ved tørrmuring er vel dette mindre viktig, siden vannet da fritt kan. Han og kompanjongen Erlend Marthinsen er blant de få her i landet som behersker tørrmuring , altså teknikken med å mure uten bruk av mørtel.

Eksempel på tørrmuring fra Lunde bru. Derfor er kurset lagt opp som en innføring i metodikk og teknikk , mens det . Torrmuring-universell-kunnskap-. I tradisjonell tørrmuring er utgangspunktet universelle prinsipper for stabilisering av murverk Under traderingen.


Muren kan også ha jordkjerne. Brua er bygd med en teknikk som kalles tørrmuring med ubearbeidet naturstein. Dette er den eldste teknikken for bygging av steinhvelvbruer. Steinhvelvsbru, over Lundelva, kilometer nordvest for Steinkjer. Kyrkjemuren er bygd i ein urgamal teknikk som har vore vanleg over heile verda.


Helgeland museum skal avholde kurs i tørrmuring på Kystfortet i Grønsvik i Lurøy, 11. Kavlinger er en teknikk for sykkeltilrettelegging, basert på at stokkene. Kulturminner for alle kan tilby opplæring i egnet teknikk for restaureringen. Dette kan for eksempel være kurs i vindusrestaurering, tørrmuring , . Vi skal ut å plukke stein og prøve å bygge ei trapp i tørrmur på barnehagen sitt område.


Før dette hadde tilsvarende teknikk vært brukt. Vurdering av skog, og virke. Felling, kvisting og barking. Seminaret for tradisjon, teknikk og kunnskap innen tre.

Den store kunnskapen som hardingane har om tørrmuring , var ho ikkje. Svært kunnskapsrik og flink! Veldig fornøyd med både arbeidet og kommunikasjon undervegs!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.

Populære indlæg