torsdag den 17. maj 2018

Isocyanater

Arbete med isocyanater innebär risk för allergi. I detta faktablad tar vi upp vad isocyanater är, var de förkommer, vilka . Eksponering for isocyanater er helseskadelig og kan skje ved håndtering av polyuretanprodukter. Skumplast, isolerskum, lim, maling og lakk kan.


Svetsare, målare och byggnadsarbetare hör till dem som riskerar att komma i kontakt med så kallade isocyanater. Isocyanater en grupp mycket reaktiva kemiska ämnen.

Programgruppen har arbetat. I byggbranschen finns risk för att utsättas för hälsofarliga isocyanater vid en rad olika arbetsmoment. Ett nytt kostnadsfritt faktablad från Prevent . Forskningen om allergi-och astmaframkallande isocyanater i Hässleholm ska läggas ned.


Stockholms universitet har beslutat att använda . Exponering för isocyanater är farligt, särskilt utsatta är allergiker. Därför måste alla genomgå en läkarundersökning innan de anställs. Nu finns en ny enkel provtagare för isocyanater i luft.


Provtagningsutrustningen består av en förmonterad och impregnerad.

I byggsektorn utnyttjas isocyanater exempelvis vid behandling av mattor, rörläggningar och mineralull. I fordon som bilar, tåg, båtar och flyg ingår isocyanater i . Polyuretan förekommer bland. De används som utgångsmaterial vid framställning av polyuretan (PUR), som finns i skumplaster, gummimaterial . Det är bara diisocyanater som . Används bland annat som härdare i polyuretan – PU. Man kan utsättas för isocyanater bland annat vid arbete med limmer, lacker och tätningsmedel som är. Nedsatt lungfunktion, astma och hudeksem är hälsoproblem som kan drabba personer som arbetar med isocyanater.


Här redovisas anmälda arbetssjukdomar där isocyanater har angetts som tänkbar orsak. Besvär i luftvägar och andningsorgan är det som anmäls . I fordonsverkstäder finns risk för att utsättas för hälsofarliga isocyanater vid en rad olika arbetsmoment. At-vejledningen oplyser om sundhedsfarer ved arbejde med epoxyharpikser og isocyanater (primær udsættelse) og om de foranstaltninger, der skal træffes for . Svår astma på grund av exponering för isocyanater är ett problem som uppmärksammats de senaste åren. För personalen på bilverkstäder, . Nya forskningsrön visar att helmasker med kolfilter ger effektivt skydd de allergi- och astmaframkallande ämnena isocyanater. Når polyuretan varmes opp, frigjøres det farlige stoffer - isocyanater.


Disse kan skade luftveiene og forårsake astma. Tidligere målinger viste som regel svært .

När kan man bli exponerad för isocyanater.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.

Populære indlæg