onsdag den 28. december 2016

Nukleontallet

Nukleontallet er summen av antall protoner og nøytroner i en atomkjerne. Det er lik differensen mellom nukleontallet (massetallet) A og atomnummeret ( protontallet) Z. Nøytrontallet kalles som regel N. Nukleon eller kjernepartikkel er i fysikken samlenavnet for de to baryonene nøytron og proton. Forskjellig antall nøytroner i kjernen endrer ikke atomnummeret, men endrer nukleontallet som angir kjernens totale antall protoner og nøytroner.


Fellesbetegnelsen på nøytroner og protoner er nukleoner, og vi kaller tallet på nukleoner i atomkjernen for nukleontallet.

Tallet i parentesen er nukleontallet til den isotopen som har lengst halveringstid. Tallene over kolonnene er gruppenummeret. Man kalder derfor også nukleontallet for massetallet. Hva skjer med atomnummeret og nukleontallet for et radioaktivt grunnstoff som sender ut: en alfapartikkel? Et utvalgt oksygenatom har protoner, nøytroner og elektroner.


Da nukleontallet er det samlede antal protoner og neutroner i kernen, der der følgende sammenhæng mellem Z, N og A: . Lag en skisse som viser hvordan masse per nukleon varierer med nukleontallet for atomene. Radioaktivitet har med ustabile atomkjerner å gjøre. Det er særlig de tyngste grunnstoffene, som uran og radium, som ikke er stabile.

De går i stykker av seg selv . Hvor mange nøytroner er det da når nukleontallet er 234? I tillegg består kjernen av nøytroner, som ble oppdaget av James Chadwick. Hva er forskjellen på stabile og ustabile . Summen av nøytroner og protoner kaller vi nukleontallet.


Et nøytralt kaliumatom har protoner og nøytroner i kjernen. I isotopen 25Mg er antallet . Legg merke til at nukleontallet og ladningstallet til kjernen skal være bevart. Istedenfor å vise bindingsenergien per nukleon som en funksjon av nukleontallet , viser denne grafen imidlertid massen per nukleon som en . Fordi at det er selve kernen der vejer noget i et atom, så rundt regnet er selve massen lig med nukleontallet. Det må man dog ikke antage, hvis . Ved alfastråling minkes nukleontallet , og fører til mer stabilitet.


Hvordan er det betastrålingen gjør atomet mer stabilt? Dette tal kaldes også for nukleontallet , idet ordet nukleoner betyder kernepartikler og benyttes som en fælles betegnelse for protoner og . Tegn en kurve over kerneradius som funktion af atomnummeret. Carbon-Den carbon-1 der indtages via føden, henfalder til . Læg mærke til, at atomets nummer (2) er skrevet nederst til venstre for symbolet, mens nukleontallet (4) er skrevet øverst til venstre for symbolet.


Et atom med et bestemt antall nøytroner og protoner kalles en nuklide.

Lokus er Aschehougs portal for digitale læremidler. Læremidlene på Lokus inneholder interaktive oppgaver og andre læringsressurser for elever, samt .

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.

Populære indlæg